Akü Takviye

2019, Dec 3 - 2020, May 26 Düzenlendi Akü takviye en kısa şekilde akünün şarj edilmesi şeklinde ifade edebilmek mümkündür. Akü takviyesi, aracın aküsü boşaldığında en önemli ve en acil durumlar arasında yer almaktadır.
akü takviye

Akü Nedir?

Akü, aracın ilk anda çalışabilmesi ve marş motoruna elektrik verilebilmesi için gerekeli olan bir sistemdir. Aracın motorunun çalışmadığı zamanlarda da kullanılan akü, akım gönderir ve araç motoru çalışırken elektrik akımındaki amperaj ve voltaj dengelemesini yapmaktadır. Bu sayede yüksek devirlerdeki alternatörlerin üreteceği voltaj bazı durumlarda yükselebileceği için alıcıların çeşitli zararlar görmesi de engellenmektedir. Bu durumda akü alternatörlerinin oluşturduğu elektrik akımının bir kısmını üzerine alınmaktadır. Bu da aşırı voltaj yükselmelerinin önüne geçilmesini sağlamaktadır. Benzinli motorlarda 12 V’luk aküler kullanılmaktadır. Birbirine bir seri şeklinde bağlanmış olan altı tane 2 voltluk hücreden meydana gelmektedir.

Uzun Süreli Akü Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aküler, kullanımına dikkat edilmesi durumda oldukça uzun ömürlüdür. Bu doğrultuda gerektiği gibi kullanarak sık sık akü değiştirme derdinden kurtulabilmek mümkündür. Bunun dışında akünüzün uzun ömürlü olması için aracınızı kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki gibi açıklamak mümkündür.

- Aracınıza yeni bir akü alırken akünün yüzey voltaj değerinin 12.60 Volt’un altına olmaması dikkat etmelisiniz.

- Aracınıza akü takılırken akü kutup başlarının gevşek bırakılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

- Aracınızı park ettiğinizde aracın içerisindeki tüm tüketim alıcılarının kapalı olduğuna dikkat etmelisiniz.

- Aracınızı mümkün olduğunda güneşin altına bırakmamalısınız. Güneş ışınları akünün ömrüne zarar veren çeşitli etkenleri içermektedir.

- Aracınızın akü bağlantı kablolarını sık sık temizlemeli ve kirlenmesini önlemelisiniz.

- Aracınız her servis gittiğinde marş motorunu kontrol ettirmelisiniz.

- Aracınızın için ilave aksesuar ve malzeme kullanıyorsanız çok daha büyük kapasiteli akü kullanımını tercih etmelisiniz.

- Aracınızı LPG’liye çeviriyorsanız akü kapasitesinin de büyütülmesi gerekmektedir.

- Eğer aracınızı kısa ve az mesafelerde kullanıyorsanız mutlaka iki ayda bir servis kontrolünü yaptırmalısınız.

- Aracınız, 24 Voltluk sisteme sahipse ve siz 12 voltluk ilave aksesuarlar kullanacaksanız tek akü yerine konvertör taktırmanız gerekmektedir.

Akü Takviye Nedir?

Akü takviyesini en kısa şekilde akünün şarj edilmesi şeklinde ifade edebilmek mümkündür. Akü takviyesi, aracın aküsü boşaldığında en önemli ve en acil durumlar arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda akü takviyesinin en temel mantığı, başka bir araçların aküsünden akü takviyesi kabloları aracılığı ile enerji akımının sağlanması olarak ifade edilebilmektedir. Akü, elektrik enerjisinin kimyasal enerjiye dönüşerek depolandığı ve devresine bir alıcı ile bağlandığında enerjinin yeniden elektrik enerjisine dönüştürülerek aracın dış devriyesine aktarılan bir sistem olarak adlandırılabilmektedir. Akülerin motorlu araçlardaki görevi ise motorun ilk hareketini yani marş motorunu çalıştırarak yüksek akım vermektir. Tüm bunların yanı sıra motor devrinin şarj akımı ve yüksek enerjisi düşüktür.

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü takviyesini aşağıdaki adımlar izlenerek gerçekleştirebilmek mümkündür.

Akü takviyesi yaparken öncelikle motor ve elektrik harcamaları kapatmanız gerekmektedir.

Daha sonra kablonun kırmızı ucunu akünün + ucuna ve sonra ise diğer ucuna bağlamalısınız. Akünün + ucu boş olan, diğer ucu ise dolu olan akünün terminaline bağlanmaktadır.

Akü takviyesi sırasında egzoz, pervane gibi sıcak noktalara temas etmediğine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Tüm bu adımları doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra dolu akülü aracı çalıştırın. Daha sonra ise boş akülü aracı çalıştırın.

Araçlar çalıştıktan sonra ise boş akülü araçtan başlayıp kabloları tek tek sökebilirsiniz.

Akü takviyesinin yapılmadığı bazı araçlar bulunmaktadır. Peki, bu araçlar nelerdir? Gelin hep beraber inceleyelim.

Akü Takviyesi Hangi Araçlara Yapılmaz?

Akü takviyesinin yapılmadığı bazı araçlar bulunmaktadır. Söz konusu araçları ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

Digital göstergelere sahip araçlar

Ağır ECU ve BSI kontrolü içeren araçlar

Farklı tiplerdeki ve voltajlardaki akü modelleri kullanılan araçlar

Seri bağlantılı akülerin kullanıldığı araçlar

Yukarıdaki araçlar hariç tüm araçlara akü takviyesi yapılabilmektedir. Bu doğrultuda bahsedilen adımları tek tek yerine getirerek aracınızın akü takviyesini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.